Boerderij De Grote Bredelaar

Boerderij De Grote Bredelaar is een melkgeitenbedrijf met ongeveer 2000 melkgeiten. Het bedrijf is een familiebedrijf van de familie van den Toorn dat zijn oorsprong vindt op de Rijkerswoerdsestraat.

Vanwege de aanleg van een nieuw natuurgebied in Park Lingezegen moest het bedrijf inclusief de toenmalige camping verplaatst worden. Na jaren overleg en onderhandeling heeft de familie van den Toorn het oude erf en de omliggende gronden van De Grote Bredelaar in gebruik kunnen nemen.

In 2014 is achter het oude erf van De Grote Bredelaar een nieuwe geitenstal en een loods gebouwd. Sindsdien worden hier dagelijks geiten gemolken. De melk wordt gebruik in kazen en verkocht aan een zuivelfabrikant die het verwerkt tot consumentenmelk.

Een groep van 2000 geiten vraagt veel aandacht en zorg. Het belangrijkste is de gezondheid van de geiten. Hiervoor worden de stallen dagelijks uitgemest en schoongemaakt. Daarnaast worden de dieren regelmatig gecontroleerd op ziektes.

Elke ochtend en avond worden de geiten gemolken. De geitenboerderij is toegankelijk voor het publiek. Via een speciale toegang heeft het publiek een inkijkje in het wel en wee van de geitenboerderij. Zo kun je meekijken met het melken van de geiten in de carrousel en vanachter glas heb je een mooi uitzicht over de geitenstal.

Twee keer per jaar worden er lammetjes geboren. Jonge lammetjes zijn noodzakelijk om de veestapel te verjongen. Daarnaast produceren germen (vrouwelijke geiten die hebben gelammerd) meer melk.

Meer foto’s